Bygga dator eller köpa färdigbyggd dator?

  • av

Vad är bäst? Att beställa eller köpa en helt färdigbyggd gamingdator ifrån fabrik, eller bygga sin egna dator med egenvalda komponenter. I denna artikel kommer vi att jämföra de olika alternativen och ta fram ett svar så att du vet vad som är bäst för dig. 

Pris

En del menar på att bygga sin egen dator är billigare kontra att köpa en färdigbyggd dator. Det ligger något i det, oftast är det billigare att bygga sin egen dator, men inte alltid.

I vissa fall har de stora tillverkarna grymma erbjudanden för att nya modeller ska in på marknaden. Då går det att hitta en färdigbyggd dator med grymma komponenter för ett lägre pris. Du kan även jämföra de stora tillverkarnas datorer, typ Acer och Dell komponenter pris och på så sätt se vad som kommer bli billigast för dig. 

garanti

En fördel med att köpa en färdigbyggd gamingdator är garantin, går något sönder får du tillbaka en helt ny dator alternativt så byter dom ut komponenten som har gått sönder. Bygger du din egna dator så måste du själv felsöka vilken komponent som gått sönder och byta ut den enskilt. Detta tar mer tid och är betydligt jobbigare än de första. 

Framtidssäkerhet

Det kan vara mer lönt att bygga sin egendator eftersom du har nu fått koll på hur man sätter ihop en dator. Detta gör att du kan byta komponenter själv, så har något blivit dåligt efter ett par år så är detta en lättåtgärd för den erfarne. Att byta en komponent utan att tidigare någonsin byggt en dator är lite svårare, men absolut inte omöjligt. 

Vad är då bäst?

Så vad ska du göra, bygga din egna dator eller köpa en färdigbyggd? Detta är då givetvis högst personligt och du får själv avgöra vilka fördelar och nackdelar som väger tyngst. Många gillar bekvämligheten med att köpa en färdigbyggd dator medan andra vill se exakt hur sin dator ser ut inuti. 

Photo by Onur Binay on Unsplash