studiedator – detta bör du tänka på

  • av

En studiedator är otroligt viktig för att klara av studierna och prestera bra för att få bra betyg och klara kurserna. Idag finns det en hel del olika datorer på marknaden och som nybliven student vill man inte ha sitt fokus på att lära sig vad olika komponenter betyder. Att veta vilken studiedator man bör köpa och vad som är viktigt att tänka på är svårt att veta, därmed har vi gjort denna guiden för att du lättare ska kunna hitta din studiedator. 

Budget

För det första måste du ha en tydlig budget. Detta gör att du kan sålla bort en hel del av de olika datorerna på marknaden och lättare hitta den perfekta dator för studier. Har du en väldigt hög budget finns det självklara val som Macbook Pro och Air men även högpresterande Acer och Asus maskiner.

Har du en lägre budget kan en chromebook vara något för dig. Chromebooks är billigare än laptops men har fortfarande de viktigaste funktionerna och fungerar in princip som en dator. Med en chromebook kan du antecka, skriva i Word, hänga med i Zoom mötena och mycket mer. Nackdelen med en chromebook är prestandan, ska du endast anteckna är inte detta ett problem men om du ska använda program för exempelvis CAD kan det bli lite struligt. En annan fördel med en chromebook är säkerheten, de kommer med färdig installerat virusskydd och är otroligt säkra att jobba med. 

Har du en medelbudget finns det en hel drös med alternativ. I princip alla tillverkare har en modell i din prisklass som hade passat dina förväntningar. Det viktigaste med att köpa en bra dator är att inte helt snöa in sig på en viss modell och ett specifikt pris. I vissa fall är en dator som är 500-1000 kr billigare bättre än den som är lite dyrare. Det beror helt på komponenter och vad som sitter i datorn. 

Batteritid

Batteritiden är otroligt viktigt när det kommer till studiedatorer. Hitta gärna en dator med en batteritid på ungefär 6-10 timmar och gärna mera. Detta kommer skapa mindre oro för dig under dagen och gör att du inte behöver stressa om datorn kommer dö eller inte. Många av studielaptoppsen idag har även snabbladdning där datorn exempelvis kan ladda upp halva batteriet på under en timma. Detta kan vara väldigt förmånligt en måndag då du glömt ladda datorn kvällen innan. 

Komponenter

Komponenterna är förmodligen det viktigaste och förmodligen det som de flesta har minst koll på. Att veta vilka komponenter som är bra och prisvärda är svårt och något som inte alla kan. Har du noll koll gäller det här att höra med exempelvis butikspersonal eller andra webbplatser som recenserar datorer. I de medel till högre prisklasserna har oftast laptoppsen i regel ganska schyssta komponenter och det är ganska svårt att dra en nitlott och köpa en dator med dåliga komponenter, eftersom tillverkarna konkurrerar mot varandra och försöker skapa den billigaste och bästa studielaptopen. 

Vilket märke är bäst?

Ett vanligt fenomen är att en del snöar in sig på att exempelvis Macbook är den bästa studiedatorn. Detta är inte ett helt fel påstående, men går att vara kritisk till. Det finns Hp, dell och andra datorer som har mycket bättre komponenter än Macbooks för ett mycket lägre pris. Det vi försöker säga här är att inte snöa in dig på en tillverkare, utan istället kolla på fler tillverkare för att hitta den bästa studielaptopen i din prisklass. 

Photo by XPS on Unsplash

Photo by Bram Naus on Unsplash